De câțiva ani încoace mi-am făcut un defect profesional: - dacă tot mi-am băgat puțin de tot nasul în industria încălțămintei :) - am tendința să mă uit la pantofii oamenilor. Câteodată mă trezesc că mă holbez de-a dreptul, mai ales dacă văd un tip de încălțăminte care mi se pare foarte faină ca și design și confort. Din păcate însă, marea majoritate a oamenilor poartă încălțăminte foarte incomodă și de cele mai multe ori proastă calitativ.

Încălțămintea a fost inventată acum mii de ani pentru a proteja picioarele de frig sau de răni – era făcută inițial din frunze și scoarțe de copac legate de picioare, apoi oamenii au folosit piele moale îmbinată simplu, după care încet încet, în funcție de regiune și de vremuri, au apărut noi tipuri de încălțări.

Conform Wikipedia, cea mai veche pereche de încălțări de piele are o vechime de cca 5500 de ani și a fost găsită în Armenia. După cum vedeți, se aseamănă destul de mult cu opincile strămoșilor noștri.

[caption id="attachment_310" align="aligncenter" width="187"]Încălțăminte din piele moale Încălțăminte din piele moale[/caption]

În mod evident forma lor nu era anatomică, însă fiind din piele foarte moale, fără întăriturile de plastic sau carton care se folosesc în prezent, aceste încălțări ajungeau foarte repede să ia forma picioarelor, fără să oblige degetele să stea adunate. Pe vremea aceea îmbinarea respectivă a pielii era probabil o metodă foarte la îndemână pentru oricine voia să-și confecționeze singur încălțările...

Ce găsim noi acum în magazine nu prea mai sunt încălțări menite să protejeze picioarele de frig și de accidente, ci sunt mai aproape de instrumente de tortură. De dragul fashion-ului, pantofii sunt foarte frumoși, colorați, cu design care mai de care mai atrăgător, însă majoritatea sunt doar elemente de decor, nu și de confort. În plus, având ca target costurile reduse, se fabrică în masă încălțări din plastic, care nu dăunează doar copiilor, ci și adulților – prin forma inadecvată și lipsa elasticității și respirabilității materialelor componente.

[caption id="attachment_332" align="aligncenter" width="600"]Pantofi incomozi Pantofi incomozi[/caption]

Din păcate în lumea în care trăim acum este aproape imposibil să mai poți merge desculț, mai ales în orașe unde preponderente sunt cimentul și asfaltul – ferice deci de cei care locuiesc sau au ocazia să meargă la sat.  Putem însă din când în când să ne întoarcem la natură, la originile noastre adânc înrădăcinate (nu degeaba toți bebelușii vor să meargă desculți!), să lăsăm deoparte prejudecățile și să dăm pantofii jos. Atenție însă, este recomandat mersul desculț doar pe suprafețe naturale: iarbă, pământ, nisip, lemn, pietre, etc. Nu vă aventurați desculți pe suprafețe gen ciment, marmură, gresie, pentru că acestea pot provoca dureri de spate și de articulații, precum și probleme urinare datorită faptului că sunt reci.

Iată câteva beneficii ale mersului desculț pe suprafețe naturale:

  1. Cel mai important este împământarea – contactul direct cu pământul permite un transfer liber de electroni negativi către corpul uman. Acești electroni au un puternic efect anti-oxidant și anti-inflamator, îmbunătățesc ritmul cardiac și reduc vâscozitatea sângelui, în timp ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Transferul de energie se face cel mai bine pe nisip la malul unei ape, fiind bine știut că aceasta este un bun conductor electric. A doua suprafață recomandată este iarba, mai ales daca este și acoperită de rouă.

    [caption id="attachment_322" align="aligncenter" width="500"]Împământare prin iarbă Împământare prin iarbă[/caption]

  2. Se îmbunătățește circulația periferică (adio picioare reci!), se dezvoltă musculatura – când mergi desculț folosești mușchi de care ai uitat că există, se schimbă postura întregului corp.

  3. Este o metodă perfectă de relaxare – contactul direct cu solul, lipsa pantofilor, te obligă acum să mergi încet, să studiezi fiecare pas, și să te eliberezi de stres.

  4. Se îmbunătățește propriocepția (percepția de sine însuși), ceea ce ajută la echilibru și mișcare.

  5. Se întăresc gleznele – încălțămintea modernă oferă suport artificial care duce la lenevirea anumitor grupe de mușchi în timp (de aceea la început ne dor foarte tare picioarele când mergem desculți).

  6. Același lucru este valabil și pentru arcade – suporturile ortopedice transmit mușchilor că nu mai este nevoie să-și facă treaba. De aceea este bine să mai exersăm mersul desculț când avem ocazia, pentru a reaminti mușchilor că ei sunt cei care pun corpul în mișcare.

  7. Dați un moment de respiro picioarelor – de dimineața și până seara, degetele noastre stau înghesuite în spații strâmte, neaerisite, incomode. Veți vedea cum tot corpul se relaxează, odată cu picioarele eliberate de tensiunea încălțărilor.


Apropo, știați că popoarele în care se obișnuiește mult mersul desculț (de ex India, China), nu există problemele ortopedice pe care le au popoarele emancipate unde oamenii petrec mult timp încălțați?

Atenție însă! Eu fac lobby doar pentru mers desculț, și doar pe suprafețe naturale - de ce doar naturale? Pentru că acestea au un grad de elasticitate ce permite absorbția șocurilor când se pășește, contrar cimentului de ex, care transmite șocurile înapoi în corp afectând articulațiile și coloana. Nu recomand însă alergatul desculț  - decât dacă vă informați foarte bine asupra subiectului și alegeți în cunoștință de cauză. De-a lungul vieții, oamenii, prin purtarea de încălțăminte protectivă, își schimbă total postura și mecanica mersului – majoritatea calcă mai întâi pe călcâi și abia apoi rulează talpa piciorului. Ei bine, dacă faceți asta alergând desculți, nu veți reuși decât să vă stricați articulațiile și spatele. Știu că este acum la modă curentul “barefoot running” (voi dezvolta acest subiect într-un articol viitor), însă părerea mea este că picioarele noastre s-au dezobișnuit prea tare de contactul dur cu solul pentru a putea practica acest sport fără protecție.

În schimb, mersul desculț, lejer, prin iarbă, nisip sau prin apă pe pietricele, nu este doar un prilej de reflexoterapie naturală, ci și un moment de relaxare, de revenire la natură. Așa că profitați de vacanțele la munte sau la mare, luați copiii, lăsați încălțările deoparte măcar pentru 10 minute și bucurați-vă de senzația plăcută a mersului desculț!

 

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Areni-1_shoe

http://crownpublishing.com/feature/5-anti-aging-benefits-of-barefoot-walking/#.U8Q1KPmSyYd

http://www.healthguidance.org/entry/15777/1/Benefits-of-Walking-Barefoot.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/29/james-oschman-on-earthing.aspx

 

Cu drag,

Maria - mămică de Ștef, Teo și Tikki :)