untitled


Joaca este ceea ce defineşte copilăria.


Iar ea este cu atât mai benefică şi mai bogată cu cât, direcţionată în mod corespunzător, poate să determine copilul să facă anumite exerciţii care sunt benefice sănătăţii sale.


Poate vă întrebaţi cum îl puteţi ajuta pe cel mic să îşi dezvolte o musculatură sănătoasă a picioarelor, cum să încurajaţi diferite mişcări mai complexe care să asigure un număr mai mare de muşchi să lucreze.


În acest scop, noi am selectat câteva idei simple şi foarte uşor de pus în practică.



1. Activităţi fizice în interior


Foarte utile mai ales pe timp ploios sau iarnă, fiind ocazia ideală pentru a consuma energia şi pentru a lucra musculatura şi a dezvolta echilibrul. Recuzita poate fi extrem de simplă: o melodie pe care să dansaţi împreună, câteva coli colorate de hârtie pot încuraja săritul (într-un picior), iar un lemn bine şlefuit poate deveni o bârnă perfectă pentru exerciţii de echilibru.


Aceste exerciţii solicită în mod diferit musculatura şi sunt deopotrivă de importante, dar pot avea şi rol educativ (de ex. să număraţi săriturile, să învăţaţi părţile corpului prin dans etc).




[caption id="attachment_180" align="aligncenter" width="600"]Activităţi fizice în interior Activităţi fizice în interior[/caption]



2. Activităţi senzoriale


Activităţile senzoriale au un dublu scop: exersarea echilibrului în diferite medii şi dezvoltarea senzitivă a picioarelor, în egală măsură ca şi cea a mâinilor. Jocurile pe care vi le propunem sunt foarte simple:


1. legaţi punguţe de picioarele copiilor şi priviţi cum păşesc cu ele, cum le descoperă foşnetul şi improvizează jocuri cu "cizmuliţe noi";


2. puneţi-le la dispoziţie un vas cu apă în care să se bălăcească;


3. umpleţi o cutie cu mărgele mari şi lăsaţi-le să le maseze talpa;


4. improvizaţi o "bandă" senzorială, pe care lipiţi diferite obiecte, de diferite texturi; lăsaţi copilul să păşească desculţ pe ele şi să descopere fiecare senzaţie în parte.




[caption id="attachment_181" align="aligncenter" width="420"]Activităţi senzoriale Activităţi senzoriale[/caption]



3. Activităţi artistice


Activităţile artistice sunt mai ales senzoriale, dar pot evolua şi în exerciţii de fineţe şi precizie.

Încurajaţi acest tip de pictură de la vârste mici. Puteţi să faceţi tablouri de sezon, ca de exemplu unul pe care lipiţi frunze de toamnă, lăsaţi copilul să picteze şi apoi dezlipiţi frunzele pentru a rămâne doar conturul lor alb pe foaie. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, puteţi cere copilului să ţină pensula cu degetele de la picioare şi să picteze aşa. Acest exerciţiu este şi dificil, dar şi foarte eficient şi distractiv.

[caption id="attachment_184" align="aligncenter" width="480"]Activităţi artistice Activităţi artistice[/caption]


Surse: